Aktiviteter

Sörmland

Södermanland, vilket även kallas Sörmland, är ett landskap i östra Svealand. Namnet betyder Södermännens land. Södermännen var det folk som bodde söder om Mälaren. Landskapets yta är 8 388 kvadratkilometer och antalet invånare drygt 1,2 miljoner. Landskapet gränsar till Östergötland, Närke, Västmanland och Uppland. I ost och sydost gränsar landskapet även till Östersjön. Naturen som vi tycker karaktäriserar Sörmland, är dess böljande vackra hagar som ofta slutar med en sjö. Sörmlands härliga sjöar används året runt. Till allt från fiske, paddling, bad, segling till långfärdskridskoåkande. Vi har en bra blandning av både öppna landskap och skog.

Det finns också flera vackra historiska slott och gårdar att besöka. Där serveras sommartid, allt från goda bakverk, till klassiska konserter i fantastiska slottsparker. För att nämna några har vi Gripsholms slott och Nyköpingshus. Men även Julita herrgård. Sörmland är fyllt av historia ändå från stenåldern. Det finns även flertalet gamla fd. gruvor. För den sportige finns även Sörmlandsleden. Det är en cirka 1000 km lång vandringsled genom Södermanland.

Att göra

• Slott och herresäten finns i trakten – många kan besökas. Gripsholms slott i Mariefred är ett av de mäktigaste, beläget vid Mälaren

• Restauranger och caféer finns runt om i närbelägna orter

• Närheten till Stockholm för en dagsutflykt är helt möjligt (cirka 55 min med snabbtåg från Katrineholm)

• Den tyska tv- serien ”Inga Lindströms ” har sitt ursprung från trakten och spelas, även delvis in här

• Härliga julmarknader finns runt om i länet

• Sommarkonserter arrangeras runt om i länet. Allt från jazz till klassiskt

• Teater i närbelägna Hälleforsnäs gamla gruva

• Lokala kulturarrangemang och övriga utflyktsmål kan turistbyråerna i Flen och Katrineholm informera om

Shopping

Till Flen är det 12 km. Där finner ni bland annat apotek, systembolag, ICA och COOP. Annars är Katrineholm att rekommendera då utbudet är något större där. Där finner ni också systembolag och apotek. Samt Lövåsens stora handelsområde.

Katrineholm ligger 14 km från gården.

Närmaste mataffär är Tempo i Valla, cirka 5 km bort.

Anslutning

Från Katrineholms centralstation kan ni ta tåget till Stockholm. Det kan vara trevligt att uppleva allt vad storstaden har att erbjuda. Med snabbtåget tar det strax under en timme. Härifrån kan ni även lätt ta er till övriga delar i vårt närområde. Vi har både Eskilstuna, Norrköping och Linköping inom räckhåll.

Om ni inte vill ta bilen till Flen eller Katrineholm kan ni ta buss 780 till respektive ort. Båda stannar precis vid stationen.